✅ Prošli tjedan u Zagrebu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održan je Dvanaesti festival hrvatskih digitalizacijskih projekata ().

U sklopu programa zapaženo izlaganje imao je naš kolega viši arhivist Zoran Perović koji je govorio o potrebnim resursima za digitalizaciju kompletnog arhivskog gradiva Dubrovačke Republike koji sadrži više od 100.000 spisa i pisama, više od 8000 uvezenih kodeksa te više od 15.000 turskih spisa.

Naš kolega informatičar Vedran Šerbu govorio je o iskustvima prilikom rada na projektu prilagođavanja dijela digitaliziranog gradiva sa izložbe "Kupanje i kupališta u Dubrovniku do početka II. sv. rata" na mobilnu platformu SpaceTime Layers. Projekt je prvi put bio predstavljen u sklopu manifestacije Noć muzeja 2022. godine.

[ IZVANUČIONIČNA NASTAVA ]
✅️ Izvanučionična nastava Prirode i društva Osnovna škola Marina Getaldića održala se u četvrtak u našem Arhivu 👍. Posjetili su nas učenici 3.a i 3.b razreda sa svojim učiteljicama. O namjeni palače Sponza u prošlosti i o današnjem Arhivu doznali su od arhivistice Paule Zglav💡. Bilo im je jako zanimljivo vidjeti očuvanu pedagošku dokumentaciju njihove škole iz 1946.-1953. godine, kako se tada ocjenjivalo i kako se zvao pojedini nastavni predmet 📚. Veselimo se ponovnom susretu! 👏

[VRIJEDNA DONACIJA]

✅️ Zahvaljujemo se dr. Ani Bakiji-Konsuo na vrijednoj donaciji gradiva obiteljskog fonda Marka i Tonka Bibice! 👏

Consuelo Palma, čileanska umjetnica s trenutnom adresom u Zagrebu otvorila je izložbu 2. svibnja u atriju palače Sponza. Izložbu je posvetila Dubrovniku ali i Hrvatskoj koju danas prihvaća kao svoju novu domovinu.
Svo vrijeme trajanja izložbe, do 15.5. posjetitelji će imati prilike upoznati i porazgovarati s umjetnicom te iz prve ruke čuti što se to krije „In corde meo".

(facebook.com/ConsueloPalmaArt/)

Sretan i blagoslovljen Uskrs 🐥🐣🐇🐰

(Čestitka iz 1939. poslana Flori Jakšić, HR-DADU-299, zbirka razglednica)

U utorak u Državnom arhivu u Splitu predstavljen novi, treći broj časopisa Vjesnik dalmatinskih arhiva – Izvori i prilozi za povijest Dalmacije, nastao kao plod suradnje četiriju dalmatinskih Arhiva – Državnog arhiva u Zadru, Državnog arhiva u Dubrovniku, Državnog arhiva u Šibeniku i Državnog arhiva u Splitu. Pozdravljamo naše drage kolege, zahvaljujemo izlagačima i svima koji su nazočili skupu, a vas, dragi prijatelji, pozivamo da pogledate galeriju fotografija i na poveznici vda.hr/index.php/vjesnik „prelistate“ časopis. 😍

[ IZLOŽBA PLAKATA I FILMSKA PROJEKCIJA ]

U ponedjeljak 20. veljače 2023. u 16:30 sati prilikom otvorenja izložbe plakata "Dječji pogled" u atriju palače Sponza bit će prikazana i dva kratkometražna dječja igrana filma - "Jurnjava za motorom" (1959.) i "U našeg Marina" (1958.). Ostali filmovi bit će prikazani od 20.-24. veljače u kinu "Sloboda" sa početkom u 17 sati.

Veselimo se vašem dolasku! 😀

[ NEOČEKIVAN SADRŽAJ ]

Prilikom svakodnevnog arhivskog rada, ponekad se nađe i neki neočekivan sadržaj - u rukopisu iz 18. stoljeća pronađen je list začinskog bilja? Čini se da se u našem arhivu čuvaju i začini. :)🌿☘️🪴

[ VRIJEDNA DONACIJA ]

Jučer, 15. veljače 2023., Državni arhiv u Dubrovniku potpisao je darovni ugovor s gosparom Mihovilom Ercegovićem, kojim on poklanja svoju izuzetno vrijednu zbirku s preko 15000 fotografija, fotografskih negativa i kartolina. One sadržajno prikazuju Dubrovnik i njegovu širu okolicu u periodu od kraja 19 st. do 90-ih godina 20 st., obuhvaćajući različite segmente društvenog života.

Ovom je gestom gospar Ercegović ostavio Gradu i građanima Dubrovnika jedan izuzetan trag u njegovoj kolektivnoj memoriji.

Državni arhiv u Dubrovniku će gradivo arhivistički obraditi te, u skladu sa željom donatora, objaviti na svojim digitalnim platformama.

❗️❗️[NAJAVA FILMSKI TJEDAN ZA UČENIKE a dobrodošli su svi koji se žele prisjetiti vremena nastanka najljepših filmova za mlade😁]❗️

🥳🥳 Državni Arhiv u Dubrovniku i Hrvatska kinoteka HDA🎥 u suradnji s javnom ustanovom Kinematografi Dubrovnik🎬 u tjednu drugog dijela zimskog odmora organizira program za učenike naših škola 👫🏠s ciljem promocije i prezentacije nacionalne filmske baštine📺🎞

Izložba „DJEČJI POGLED“ koja će se otvoriti 20. veljače u 16,30 sati u atriju palače Sponza🎉🎊🎈 izbor je 21 plakata za 24 dugometražna i kratkometražna dječja filma nastala u razdoblju od 1953. do 2006. godine koji svojim vizualnim rješenjima ne samo da uspješno promoviraju film za koji su rađeni već i govore o vremenu svog nastanka.

Kako se filmski plakati uvijek vežu uz film, pripremili smo i filmski program u kinu Sloboda od 20. – 24. veljače od 17 sati, tijekom kojeg ćemo prikazati odabrane naslove digitalno restauriranih dječjih filmova poput „Družbe Pere Kvržice“ (1970) i „Vuka samotnjak“ (1972) Obrada Gluščevića, „Vlaka u snijegu“ (1976) Mate Relje, „Tajne starog tavana“ (1984) Vladimira Tadeja te „Sinjeg galeba“ (1953) Branka Bauera.

-se-male-ruke-slože

[ NOVINSKI ČLANAK ]

‼️ Bravo za našu Tanju Ladišić, arhivisticu specijalisticu u Državnom arhivu u Dubrovniku. Veliko hvala i novinaru Brunu Luciću na odličnom članku a također i Dubrovačkom vjesniku na interesu za naš rad. Zahvale idu i fotografu Božu Radiću/Cropix.

LINK: dubrovacki.slobodnadalmacija.h

❗️❗️[ZATVARANJE GODINE STATUTA]❗️❗️
Posljednji ciklus predavanja koje je sinoć održala akademkinja Nella Lonza povodom "750.g Dubrovačkog statuta" održan je u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Kraljevini Belgiji u Bruxellesu na poziv ogranka Matice hrvatske u Bruxellesu u suradnji s Veleposlanstvom Republike Hrvatske, te pod pokroviteljstvom Županije Dubrovačko neretvanske.

🎉Srdačno se zahvaljujemo svima koji su nas, tijekom godine, slušali na promocijama i kupovali naše knjige Statuta. Hvala na svečanim prijemima, posebno predstavnicima vlasti u Hrvatskoj, odnosno Predsjedniku RH i premijeru Vlade RH, te iskazujemo poštovanje na proglasu godine Grad Dubrovnik i društvima grada, na izradi limitirane edicije medaljona u bronci dubrovačkim kolekcionarima kao i dubrovačkim filatelistima na svesrdnoj pomoći oko tiska omotnica s markicom i logom te Hrvatskoj pošti za dopisnice s logom✅️

[ DUGA TRADICIJA MAŠKARAVANJA U DUBROVNIKU ] 💥🎉🎈🎭

Plakat za "Veliku maškaratu" iz 1937 godine, HR-DADU-295 Zbirka plakata.

-- Tekst plakata --

10. đenara KARNEVALSKOG GODIŠTA 1937

VELIKA MAŠKARATA
prilikom ariva
PRINČIPA KARNEVALA u DUBROVNIK

„Dubrovački Festival" otvara karnevalsku sezonu arivom velike karnevalske povorke sa PRINČIPOM KARNEVALA.

Povorka se formava u Portu na sedam ura i kapitava s intjerom svitom na Stradun, da prezenta svoj čeljadi našega grada ovogodišnjeg „Prinčipa", koji je ove karnevalske sezone inkarnacijon nečega što je svijema dobro poznato.

Svak ko ima intencijon maškarat se i partečipat u povorci, neka do petka uveče aviza komitat maškarate, da mu se asikura post.

Komitat će primat grupe, kao i pojedine maškare samo gracijozo maškarane. Lijepe i spiritoze maškare kao i maškarane grupe moče se mukte lentrat u našega fotografa i akvistat jedan imensi rego.

Leđitimacijon za maškaravanje izdavaće samo Soćetat i to priko soćia Komitati UGA VERNAZZE, uz prec od 1.- dinar, — za djecu mukte.

Soćetat najljepše moli građanstvo, da strogo pazi na red i da ne pasava priko marćapieda Straduna, jer altrimenti povorka neće rebuškat.

Za salvat veliki defičit maškarate, kupiće se dobrovoljni prilozi u spećijalijem bučicama, te Vas molimo, da se što više odazo- vete barem i sa najmanjim prilogom.

Poslije maškarate kontinuava „Karnevalsko Veselo Veče“ u Gradskoj Kafani.

Entrata libera svijem, a od maškara samo gracijozijem i ušesnijem. Tavolinl se ne rezervavaju. Početak na 10 ura.

RAKOMANDAVA SE: KOMITAT

[ IZLOŽBA - DUBROVAČKI STATUT IZ 1272. GODINE ]

Prepisivač službenog rukopisa iz sredine 14. stoljeća ukrašavao je inicijale te na rubovima mjestimice unosio crteže, među kojima i pticu i poprsje muškarca. Možda je riječ o autoportretu jer je takav slučaj zabilježen tek nešto kasnije u Zadru.

U rukopisu Statuta iz 14. stoljeća na mnogim su mjestima ucrtane ručice (maniculae) koje kažiprstom upiru na važno mjesto u tekstu.
-
// Izložba "Pravna tradicija i kolektivno pamćenje u rukopisima Državnog arhiva u Dubrovniku" autorice dr. sc. Nelle Lonze. Izložbu je bilo moguće pogledati u atriju palače Sponza od 29. svibnja do 29. lipnja 2022. godine te je bila dio manifestacije Godina dubrovačkog statuta //

🎉🎄Sretnu i uspješnu 2023. godinu želi vam Državni arhiv u Dubrovniku. 🎁🎀🎉🎄
Čestitka je iz 1960. godine iz osobnog fonda Vitolda Galzinskog HR-DADU-967

Mastodon Hrvatska

Društvena mreža budućnosti: bez oglasa, bez korporativnog nadzora, etički dizajn i decentralizacija! Budite u vlasništvu svojih podataka pomoću Mastodona!