Objave postavljene na javnu vidljivost na Fediverseu mogu vidjeti svi, uključujući robote za indeksiranje weba koji sastavljaju tražilice.

Ako želite smanjiti broj vaših postova koji završavaju u rezultatima pretraživanja, ove vam opcije mogu pomoći:

-Pravite postove s postavkom koja nije javna, kao što su samo sljedbenici ili samo poslužitelji ili samo spominjanja. Međutim, većina ljudi na Fediverseu neće moći vidjeti takve objave.

-Na Mastodonu idite na Postavke > Ostalo > Isključi se iz tražilica. Međutim, isključivanje možda neće funkcionirati za sve tražilice.

-Na Mastodonu idite na Preferences > Automated Post Deletion, što automatski briše objave nakon određenog vremena. Postoji puno opcija koje vam omogućuju da zadržite ono što želite i riješite se ostatka. Međutim, ne možete vratiti nijednu objavu ako je izbrisana, stoga provjerite jesu li postavke ispravne prije aktivacije ove značajke.

Za maksimalnu privatnost na učinite slijedeće:

1. Prijavite se putem web stranice Mastodon.hr, idite na Uredi profil > Zahtijevaj zahtjeve za praćenjem, spremite promjene. To znači da vas mogu pratiti samo osobe koje odobrite.

2. Postavite privatnost svojih objava na "Samo pratitelji" kada ih objavite (postavka s logotipom lokota 🔒). "Samo pratitelji" možete postaviti kao zadano tako da odete na Postavke > Ostalo > Privatnost objavljivanja > Samo pratitelji.

Međutim, učinite to samo ako se slažete s velikim ograničavanjem publike prema zadanim postavkama. Ove postavke će u potpunosti spriječiti osobe koje vas ne slijede da vide vaše nove postove (osim ako ručno ne odaberete postavku javne privatnosti kada ih pišete).

Osobe koje vas ne prate neće moći pretraživati objave samo za pratitelje niti ih vidjeti u dijeljenjima.

Također, imajte na umu da se ova postavka privatnosti odnosi samo na vaše nove objave. Ako ste već objavili nešto kao javno, ta će stara objava ostati javna.

:toot: Evo kako premjestiti svoj račun s jedne instance (poslužitelja) na drugu.

Premještanje vam omogućuje da prenesete svoje pratitelje, osobe koje pratite i neke postavke sa sobom.

Jeste spremni za prelazak na ?

Fediverse je više od samog Mastodona! Fediverse je puno drugih platformi koje međusobno komuniciraju koristeći zajednički tehnički standard pod nazivom ActivityPub.

Svi korisnici mastodon.hr platforme mogu komunicirati sa korisnicima drugih Fediverse platforma jer ih povezuje ActivityPub.

Dijeljenje, praćenje, lajkovi, komentari... te se stvari povezuju u Fediverse s jedne platforme na drugu. To se događa tako neprimjetno da možda niti ne shvaćate da se događa! :)

Ako nekoga pratite na Mastodonu, njihove najnovije objave pojavit će se na vašoj vremenskoj traci.

Za uključivanje obavijesti o novim objavama:

1. Prijavite se putem web stranice
2. Idite na profil o kojem želite primati obavijesti
3. Kliknite na ikonu zvona 🔔

(Za isključivanje obavijesti ponovno kliknite zvono.)

Ovo funkcionira samo s računima koje pratite.

Društvene mreže ponovno u vašim rukama!

Pratite prijatelje i otkrijte nove među više od 4,4 milijuna ljudi. Objavite što god želite: linkove, slike, tekst, video. Sve na platformi koja je u vlasništvu zajednice i bez reklama.

Ako nekoga pratite na , njegove najnovije objave pojavit će se na vašoj vremenskoj traci.

Međutim, također možete imati obavijest da se pojavi svaki put kada objavi post, ako to želite. Ovo je korisno ako *stvarno* ne želite propustiti ono što objavljuju.

Za uključivanje obavijesti o novim objavama:

1. Prijavite se putem web stranice
2. Idite na profil o kojem želite primati obavijesti
3. Kliknite na ikonu zvona 🔔

Ovo funkcionira samo s računima koje pratite.

Želite li pratiti nekoga tko objavljuje jako zanimljive objave, ali ne želite vidjeti njihove ponovljene objave?

Možete isključiti nečije ponovljene objave na bez isključivanja njihovih regularnih postova.

Prijavite se putem web stranice, idite na profil osobe, kliknite "..." i odaberite "sakrij ponovljene obavjesti od".

(Za prikaz ponovljenih objava, učinite istu stvar, ali odaberite "prikaži".)

Ovo funkcionira samo za osobe koje pratite.

Mastodon Hrvatska

The social network of the future: No ads, no corporate surveillance, ethical design, and decentralization! Own your data with Mastodon!