Kako aktivirati Mastodon Napredno Web Sučelje

Izvorna verzija web stranice Mastodon koristila je sučelje u stilu Tweetdecka, gdje su vaša vremenska linija, obavijesti i druge značajke bile u zasebnim stupcima, od kojih se svaki mogao trajno prikvačiti.

Ako koristite Mastodon putem web-a, možete aktivirati više stupaca tako da odete na Postavke > Enable Advanced Web Interface, označite kućicu i zatim kliknete Sačuvaj promjene. Možete ga isključiti tako da odete na ikonu postavki i poništite okvir, a zatim spremite.

Isto tako možete prikvačiti hashtag koji pratite te će se pojaviti u zasebnom stupcu.

Vidi slike 👇

Postavljanje jezičnih postavki i filtriranje objava na drugim jezicima

Jezik sučelja na Mastodonu možete izmjeniti tako da odete na Postavke > Jezik sučelja, odaberete željeni jezik i kliknete Spremi promjene.

Možete postaviti jezik na kojem objavljujete tako da odete na Postavke > Ostalo > Jezik objavljivanja, odaberete jezik koji najčešće koristite i kliknete Spremi promjene. Važno je ovo postaviti tako da osobe koje koriste jezične filtere vide vaše objave.

Možete filtrirati vremenske trake prema jeziku tako da odete na Preference > Ostalo > Filtriraj jezike, označite okvire za jezike koje želite vidjeti i kliknete Spremi promjene. Ako želite isključiti filter jezika (tako da vidite sve jezike), nemojte označavati nijedan okvir.

Ako objavljujete na više jezika, možete odabrati jezik koji ćete koristiti kada pišete post. Gumb za jezik se nalazi u donjem redu ikona s desne strane gumba CW, na primjer HR za hrvatski. Zapamtit će vaše posljednje odabrane jezike na vrhu izbornika.

Ova je opcija vidljiva ako objavljujete preko web stranice i preko Fedilab app. Tusky nema ovu opciju za sada.

Ako želite "zatvoriti" svoje DM-ove na Mastodonu, potrebno je učiniti sljedeće -- putem web klijenta.

Idite na svoje postavke, na račun, zatim na obavijesti. Stavite kvačicu pored "Blokiraj izravne poruke od osoba koje ne pratite."

I to je to! 👍

Ako zelite koristiti alt.mastodon.hr na mobitelu, mozete instalirati PWA aplikaciju pomocu vaseg internet pretrazivaca. 👇 quotes ili citati rade isto kao na twitter-u.

koristi google prevoditelj, tako da jednostavno možete prevesti sa bilo kojeg jezika na ili na bilo koji drugi jezik koji ste postavili za glavni jezik u vašim postavkama. 👇

Mastodon Hrvatska's choices:

Mastodon Hrvatska

Društvena mreža budućnosti: bez oglasa, bez korporativnog nadzora, etički dizajn i decentralizacija! Budite u vlasništvu svojih podataka pomoću Mastodona!