Ne znam autora...

Sutra će hrvatska država proslaviti 30. rođendan svog međunarodnog priznanja. Mnogi će se tom prigodom prisjetiti brojnih velikih trenutaka i postignuća, pa sam tako i ja odlučio dati skroman prilog spašavanju od zaborava barem nekih djela koja su kroz ova tri desetljeća obilježila i definirala moderno hrvatsko društvo:

Predsjednik Vlade: zatvor. ✔
Dopredsjednik Vlade: zatvor. ✔
Predstojnik ureda Premijera: zatvor. ✔
Ministar gospodarstva: zatvor. ✔
Ministar poljoprivrede: rad za opće dobro. ✔
Ministar unutarnjih poslova: zatvor. ✔
Ministar obrane: zatvor. ✔
Ministrica EU fondova: zatvor. ✔
Ministar kulture: zatvor. ✔
Ministar graditeljstva: zatvor. ✔
Ministar uprave: čeka suđenje. ✔
Državni tajnik: zatvor. ✔
Ravnatelj SOA-e: zatvor. ✔
Ravnatelj VSOA-e: zatvor. ✔
Zamjenik ravnatelja VSOA-e: zatvor. ✔
Stalni predstavnik pri UN-u: zatvor. ✔
Gradonačelnik glavnog grada: zatvor. ✔
Gradonačelnik, razno: zatvor. ✔
Načelnik općine, razno: zatvor. ✔
Župan, razno: zatvor. ✔
Dožupan, razno: zatvor. ✔
Saborski zastupnik, razno: zatvor. ✔
Predsjednik stranke, razno: zatvor. ✔
Izvršni predsjednik Dinama: u bijegu od zatvora. ✔
Predsjednik Hajduka: zatvor. ✔
Predsjednik Rijeke: zatvor. ✔
Predsjednik Osijeka: zatvor. ✔
Predsjednik najveće tvrtke u zemlji: zatvor. ✔
Dekan Pravnog fakulteta: zatvor. ✔
Ravnatelj Gradskih groblja: zatvor. ✔
Predsjednik HGK-a: zatvor. ✔
Direktor Hrvatskih cesta: zatvor. ✔
Direktor Hrvatskih autocesta: zatvor. ✔
Predsjednik uprave Hrvatskih željeznica: zatvor. ✔
Predsjednik uprave Hrvatskih šuma: čeka suđenje. ✔
Direktor Hrvatskih voda: rad za opće dobro. ✔
Ravnatelj HRT-a: zatvor. ✔
Direktor JANAF-a: zatvor. ✔
Direktor Hrvatske lutrije: zatvor. ✔
Direktor HEP-a: zatvor. ✔
Direktor INA-e: zatvor. ✔
Član Nadzornog odbora, razno: zatvor. ✔

Čestitam i svima drugima koji nisu spomenuti, a koji su također u ovih 30 godina na sličan nesebičan i velikodušan način gradili i oblikovali zemlju koju smo stoljećima sanjali i koju ćemo ostaviti svojoj djeci.

Početkom rata u Ukrajini započele su i kritike na račun politike Angele Merkel. Bivša njemačka kancelarka našla se pred optužbama da je bila previše popustljiva prema Vladimiru Putinu i da zato snosi dio krivice za njegovu odluku da susjednoj mu Ukrajini oduzme dio teritorija.

Premda se isprva dobro nosila s kritikama i branila svoj odnos prema ruskom predsjedniku, razvojem situacije na ratištu i sve većim uključivanjem NATO i tzv. Zapada u borbena djelovanja, popustila je pred lavinom i pokušala se izvući prikazivanjem svoje politike prema Rusiji i čitavog sporazuma iz Minska zapravo lukavstvom kojim je zavarala Putina i Ukrajini osigurala dovoljno vremena da se naoruža i silom povrati regije Donjeck i Luhansk.

Isti je sporazum po dolasku Zelenskog na vlast odbacila i Ukrajina jer da ga je potpisala „zato što se nalazila u teškoj situaciji”, a ne s voljom da ga stvarno sprovede u djelo. Dok se Ukrajinu još nekako može razumjeti iako ne i opravdati, lakonska izjava Merkel predstavlja presedan u međunarodnim odnosima, barem kada se radi o ozbiljnim državama i političarima, jer međunarodni poredak počiva upravo na sporazumima. Međunarodna zajednica ne bi mogla opstati bez određenog stupnja povjerenja i vjerodostojnosti onih koji vode vanjsku politiku. Eksplicite priznanjem Merkel da je tzv. Zapad sklopio sporazum s Rusijom s figom u džepu, unaprijed planirajući da ga neće provesti (zapadne su zemlje bile jamac njegove provedbe), nekada najpopularnija europska političarka je zabila kolac u samo srce diplomacije koja oduvijek počiva na barem minimalnom povjerenju među državama.

Legitimno je nakon ovako neodgovorne izjave nekada vrlo cijenjene političarke sumnjati u iskrenost ičijeg nastojanja da se rat u Ukrajini riješi diplomatskim putem. Pritom ne mislimo da je ozbiljno i pomišljati da bi SAD u ovome času naložio Zelenskom da sjedne za stol i pregovara, ali je činjenica da je svaki rat do sada završio nekakvim sporazumom. Barem prešutnim ako ne i potpisanim. Međutim, kako je Merkel na Zapadu do kraja devalvirala ičiji potpis, pitanje je uopće svrhe pregovaranja. Ostaje, dakle, samo gola vojna sila kojom će zemlje pokušati ostvariti vlastite ciljeve. Kolike i kakve posljedice će polučiti Merkeličina izjava ostaje vidjeti, ali je činjenica da kada je riječ o nuklearnoj velesili ne može donijeti ništa dobrog.

Ne znamo kakvo je zdravstveno stanje nekada vrlo utjecajne pa i najpopularnije političarke, ali bismo voljeli da spornom izjavom nije ovako pljunula na vlastitu dugu političku karijeru i povjerenje kao temelj na kojem počivaju diplomacija i međunarodni odnosi. Voljeli bismo da je izjava posljedica trenutka u kojem je Merkel bila bitno smanjene ubrojivosti i da neće baš do kraja razoriti vjerodostojnost NATO i zapadnih zemalja.

vecernji.hr/vijesti/putin-razo

Tusky ili Fedilab, koji je bolji za mob, a koji za komp?

Bezvezno mi je imat dvije ili čak tri mamutske aplikacije.😀😀😀

E, ali ja još nisam skužio kako citirati npr. neki Tamarin toot u odgovoru npr. Iggyu.

Nisam ni ja, ali evo probavam.

Kliknuo sam one navodnike ispod tvog posta.😉


QT: [mastodon.hr/@damirlazarevic/10]
LD  

Nisam savladao tehniku kako poslati citirani toot☺️
Ako volite dobru fotku, ako volite glazbu i lijepo napisanu riječ… svakako zapratite ovu gospođu ❤️

Upravo se poručalo: Grenadirmaš s kobasicom i salata od kineskog kupusa.😋

Uglavnom, najbitnijega nema ni u jednoj aplikaciji - da na ikonici aplikacije na ekranu moba imaš brojčicu koja veli da ima nekaj novoga u vezi tvog računa i tvojih objava.

Prema sadašnjem, moraš kliknuti ikonicu da uđeš u aplikaciju to pogledati. A čak ni tada nema brojčice na simbolu zvona pa većinom moraš otić na lajnu pogledat.

No pričekajmo, još je sve novo.

Za sada vidim da funkcionira dojava za broj novih postova na početnoj, home stranici.

Onih koje bi trebale biti na simbolu zvonca (notifikacije) još nema. Bumo videli.🤔

A što me i zašto ovo traži, odnosno trebam li nešto uraditi da se ne pojavljuje pri svakom otvaranju aplikacije?

Evo sam poinstalirao i prijavio se. Vidjet ćemo kako ovdje šljaka.😀

Dakle ovako, nema prikaza notifikacija ni za lijek. Nema ih niti na ikonici aplikacije, niti su prikazane na simbolu zvona unutar nje.

To je krucijalna stvar i jako me žalosti što ne radi. Izrazito je nemotivirajuće za uopće korištenje Tuskya.

U postavkama sam uključio, odnosno dao sve potrebne dozvole, a provjerio sam i na filterima.

Ne vidim što bi ih eventualno blokiralo.

Ima li tko kakvu ideju za riješiti ili objašnjenje barem?

Jedino što na Tuskyu nema dojave/brojke notifikacija, niti su nepročitane označene da se razlikuju od pročitanih.

Ili ja te stvari ne vidim.

Gotovo isto se može reći za EU. Pa i Ameriku. U tom smislu se čini da zapadnim elitama odgovara pažnju javnosti držati vezanu uz ukrajinsko ratište.

Međutim, takva politika ne može trajati dovijeka. Unatoč medijskoj šutnji, na životni standard građana će itekako utjecati ubrzani rast cijena hrane i energenata.

Nemilosrdni stisak sve većih troškova života mogao bi uskoro doskočiti i nesposobnim političkim elitama.

Zato im je bolje da se što prije okrenu onome za što su izabrani, da građanima osiguravaju uređeno društvo i pristojan životni standard.

Prikaži nit

Već uoči ruske agresije na Ukrajinu, a pogotovo nakon eskalacije borbenih djelovanja, vidjelo se da Velika Britanija pokušava biti tik uz bok SAD-a. Dok se EU gubila u besplodnim raspravama nesposobnog vodstva, Britanci su počesto i radikalnije od američkih saveznika osuđivali Rusiju i poticali Ukrajince. Je li to samo posljedica čežnje za vremenom kada je britanska imperija krojila interesne zone i čak kartu Svijeta ili je pozadina više prizemno, u recentnom vremenu?

Otkako je izašla iz EU Britanija se pokušava pozicionirati tamo gdje je prije bila iako je znano da kotač povijesti uvijek ide naprijed. Dojam je da se baš i ne snalazi najbolje. Brexitovci koji su jurišali u prvim redovima danas više nisu u vrhu britanske politike, a nasljednici im nisu očekivali da će tako brzo vreli krumpir pasti u njihove ruke.

Aktualni premijer koji je zamijenio posrnulu kolegicu kao da ne postoji. Barem sudeći prema hrvatskim medijima. Malo je ili nimalo standardnih vijesti o zbivanjima na Otoku. Čak je i Megxit ustuknuo pred opservacijama britanskog ministarstva obrane i raznih instituta za rat. Ništa ili gotovo ništa se više ne može pročitati o britanskom gospodarstvu, rastu cijena, inflaciji, padu vrijednosti nacionalne valute i izvjesnoj recesiji.

Ne znamo je li namjerno, ali je dojam da se stvarno stanje, siguran pad BDP-a i ugroza životnog standarda milijuna britanskih građana nastoji zakloniti iza rusko - ukrajinskog sukoba.

24sata.hr/news/nancy-pelosi-od

Nije bilo baš za dva tjedna, ali Nancy Pelosi više nije na položaju na kojem je bila kad ju je Zoran Milanović odbio primiti na Pantovčaku.

Ostati će u politici kao kongresnica, ali ni izbliza neće imati moć i utjecaj na politiku SAD-a kao do sada.

Hajde da se i tu pohvalim današnjim ručkom:

Čobanac za dvije osobe s domaćom baranjskom paprikom!😋😋😋

A prilog, široki rezanci.😋😋😋

Evo, poduži tekst također funkcionira kako treba.👍

Show older
Mastodon Hrvatska

Društvena mreža budućnosti: bez oglasa, bez korporativnog nadzora, etički dizajn i decentralizacija! Budite u vlasništvu svojih podataka pomoću Mastodona!